Indisk gryta med potatis och blomkål

En av mina absoluta favoriträtter är indisk gryta. Jag älskar de indiska smakerna, och det är så lätt att variera med olika grönsaker, man kan helt enkelt ta det man har hemma redan. Om man har baskryddorna hemma redan är detta dessutom en av de billigaste rätterna du kan göra hemma. Gott, nyttigt, enkelt och billigt. Kan det bli bättre? Min favoritvariant på den indiska grytan är en bas på potatis och blomkål. Jag älskar både potatis och blomkål till i princip allt, men i denna grytan gör de sig extra bra. Det är supersvårt att mäta hur mycket blomkål och potatis man ska ha, jag brykar bara höfta lite, men har försökt skriva ungefärliga mått nedanför.

2 dl röda linser

4 dl potatis

3 dl blomkål

1 dl kikärtor

En bit riven ingefära

3 vitlöksklyftor

1 l vatten

1 kub grönsaksbuljong

2 lagerblad

2 tsk garam masala-krydda

2 tsk gurkmeja

1 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver (anpassa beroende på hur starkt du vill ha det)

Salt & peppar efter smak

 

Börja med att koka upp ungefär en liter vatten i en stor gryta tillsammans med en grönsaksbuljongtärning. Skala under tiden potatis och skär den och blomkålen i så stora bitar du vill ha dem. Stek potatis, blomkål och kikärtor tillsammans med lite riven ingefära i antingen olja eller en klick veganskt smör. När vattnet kokat upp, häll i linserna tillsammans med två lagerblad. Låt de koka i ungefär 10 minuter eller tills de blivit mjuka. Lägg därefter ner potatisen, blomkålen och kikärtorna, tillsammans med alla kryddor. Låt detta puttra i 10-15 minuter på låg värme, eller tills potatisen och blomkålen blivit mjuka. Om du känner att för mycket vatten försvinner och du vill ha det mer “såsigt” kan du bara tillsätta lite mer vatten.

Jag brukar servera detta med antingen basmatiris eller ett nybakat vitlöksnaan om jag känner mig ambitiös. Äter jag ris gillar jag att koka det tillsammans med gurkmeja så att det får lite extra smak och framförallt väldigt fin färg.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *