Cruelty-free företag med moderbolag som testar på djur

En mus med texten "CF-företag som ägs av företag som testar på djur" över

Debatt

En debatt som är ständigt pågående bland oss som köper cruelty-free smink är huruvida det är okej att köpa smink från märken som klassas som cruelty-free, men som ägs av företag som inte gör det. Ett exempel är The Body Shop. De flesta känner igen The Body Shop som ett märke som kämpar mot djurtester och som försöker bidra till en bättre miljö. 2006 köptes företag dock upp av L’Oréal, ett företag som testar på djur då deras produkter säljs i Kina. Ett annat exempel är Too Faced, ett företag som marknadsfört sig själva som cruelty-free, men som i slutet på 2016 köptes upp av Estée Lauder.

Många väljer direkt bort företag som är cruelty-free så fort de köps upp av ett företag som fortfarande stödjer djuretester. Det är något som ofta leder till heta diskussioner i cruelty-free-communityt, huruvida man ska stödja dessa företag eller inte. Personligen använder jag produkter från till exempel The Body Shop, NYX och Smashbox, som alla ägs av ett företag som testar på djur, samtidigt som jag förstår alla som väljer bort dessa företag. Vad man väljer kan också bero mycket på var man bor. Jag tycker att det handlar om att göra så etiskt rätt som möjligt samtidigt som man kan leva ett “normalt” liv. Någonstans får man dra sin personliga gräns. Jag brukar likna det med att handla på Ica eller äta på en restaurang som serverar kött. Även om man själv bara köper det som veganskt stödjer man ju Icas/restaurangen, som i sin tur får mer pengar att köpa in icke-veganska produkter. Att endast handla sin mat på veganska butiker, äta på restauranger som bara serverar vegansk mat, eller att bara köpa skönhetsprodukter från cruelty-free företag som är självständigt ägda, är inte något som fungerar för alla.

Visst, det finns jättemånga märken som faktiskt är 100% cruelty-free, men beroende på var i världen man bor kan det vara olika svårt att få tag på dessa. När man väl gör det ska man också hitta produkter man faktiskt gillar. De allra flesta företag com är helt cruelty-free har också ett visst antal produkter som inte är veganska. Även om man väljer bort dessa produkter stödjer man ju företaget, som i sin tur gör att fler djur kommer till skada vid produktionen av deras produkter. Man får helt enkelt bestämma sig själv på vilken nivå man vill lägga sig, och vad som passar en själv. Det finns argument både för och emot företag som ägs av moderbolag som testar på djur.

Argument för cruelty-företag som ägs av ett företag som testar på djur

De är fortfarande cruelty-free

Även om moderbolaget testar på djur, kan företaget fortfarande vara cruelty-free. Moderbolag och dess olika företag behöver inte vara likadana eller ha samma fokus med sin produkt. Företagen kämpar ofta fortfarande för att stoppa djurförsök och jobbar mycket med ämnet, även om moderbolaget inte står för samma sak. So oavsett vad de ägande företagen gör, förblir de cruelty-free företagen just cruelty-free.

De kan påverka moderbolaget

Många menar att företaget som är cruelty-free kan påverka företaget de ägs av, till att följa efter i samma fotspår. Ett exempel är The Body Shop och L’Oréal. De har flera gånger sagt att L’Oréal faktiskt försöker jobba för att också bli helt cruelty-free, mycket på grund av The Body Shops initiativ. Även om det kommer ta lång tid är mycket sånt här på gång, och förhoppningsvis kan många företag påverka sitt icke cruelty-free moderbolag att ändra sitt tankesätt.

Jobbar med att bekämpa djurtester

Företagen som håller fast vid att vara cruelty-free jobbar fortfarande för djurrätt och att stoppa djurförsök, oavsett vad moderbolaget gör. Det är ett företag till på listan som väljer att inte testa sina produkter på djur och i slutändan bidrar det företaget till att färre djur utsätts för djurförsök.

Argument mot cruelty-företag som ägs av ett företag som testar på djur

Man stödjer indirekt djurtester

När ett företag ägs av ett annat får givetvis moderbolaget alltid en del av vinsten. Därför, om du handlar hos ett företag med ett moderbolag som testar på djur, får de en del av vinsten. Utan att du har handlat direkt hos det företaget som testar på djur bidrar ju ändå till att de tjänar mer pengar. I och med att man indirekt finansierar företag som testar på djur, kan de alltså fortsätta producera sina produkter i större mängd som i sin tur leder till att mer smink testas på djur.

De är sell-outs

Många anser att cruelty-free företag som “låter sig köpas” av företag som testar på djur är sell-outs, och att de går över till den mörka sidan genom att göra det. Hade de verkligen brytt sig om djur och att minska djurtester hade de fortsatt vara sina egna (eller köpas upp av ett annat cruelty-free företag), istället för att bara tänka på pengarna som uppköpet innebär.

Stöd helt cruelty-free företag istället

Det finns fortfarande många mindre (och större) cruelty-free företag där ute som inte ägs av någon, som man kan stödja istället för att indirekt supporta företag som testar på djur. Så om ett företag du tidigare handlat hos plötsligt köps upp av ett företag som testar på djur, finns det massor av andra alternativ där inga pengar – vaken direkt eller indirekt – går till djurtester.

Mops som ligger på golvet

Som du ser finns det så många olika argument för och emot detta dilemma. Vad du väljer att göra är såklart helt upp till dig, det finns inget rätt eller fel i den här frågan. Jag personligen väljer att handla från företag trots att de ägs av ett företag som testar på djur. Jag tror att detta i slutändan kan påverka det större fötetaget om många av deras cruelty-free märken går bättre än de andra. Så länge du kommer fram till ett beslut som känns rätt för dig tycker jag att det är bra. Det är tråkigt när människor som försöker leva så cruelty-free som möjligt börjar bråka om de här frågorna, som man ofta ser i diskussioner i det här ämnet. Står man inför dilemmat om man ska handla hos de här företagen eller inte har man redan kommit en lång bit på vägen!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *