Två zebror som står i gräset

Var en djurvänlig turist!

Att åka och kolla på gulliga djur i olika parker och zoon kan kännas som en trevlig semesteraktivitet, men det är inte lika kul för djuren. Det är viktigt att försöka vara en djurvänlig turist, även om det inte alltid är helt lätt att avgöra hur det ser ut. Turism är en stor inkomstkälla för företag som utnyttjar djur, så genom att välja bort dessa kan du göra stor skillnad för djuren. Finns det ingen efterfrågan finns det heller ingen anledning för företagen att fortsätta.

För människorna eller djuren?

En grundläggande fråga du kan ställa dig när du ska avgöra om det är en djurvänlig attraktion eller inte är om den finns för djurens eller människornas skull. Inga djur ska behöva gå runt i en liten park bara för att det ska vara underhållande för människor. Nedan är några exempel på vanliga attraktioner att undvika.

  • Zoon
  • Cirkus med djur
  • Vattenparker
  • Att ta bilder med vilda djur
  • Djur som transportmedel (till exempel elefantridning eller hästar som rider på trafikerade gator)
  • Simma med delfiner
  • Djurshower

Men de hjälper ju djuren?

På de flesta djurparker kan du hitta skyltar om hur de hjälper utrotningshotade djur, de samarbetar med olika organisationer och andra saker som informerar gästerna om hur deras organisation faktiskt hjälper djur. Dessa texter är ofta väldigt missledande, och även om de kanske samarbetar med eller skänker pengar till organisationer som hjälper utrotningshotade djur, rättfärdigar inte det att stänga in små inhägnader.

Den enda djurpark som jag känner till (kommentera gärna nedan om du vet några fler) som faktiskt finns till för att hjälpa djur är Nordens Ark i Bohuslän. Det är en ideell organisation som har öppet för allmänheten för att få in pengar för att lägga på djuren, och för att sprida kännedom om utrotningshotade djur. De är noga med att anpassa habitaten så bra som möjligt för de olika djuren, istället för att försöka visa upp dem för besökarna. Det är inte ens säkert att du ser några vilda djur under ditt besök.

Detta är dock ganska ovanligt, så se till att göra din research innan du bokar in besöken på din semester. Ställ dig frågan – finns organisationen för människorna, eller för djuren?

Tänk efter

Helt enkelt, tänk efter innan du besöker olika djurparker eller när du ska utomlands. Utnyttjande av djur är vanligare än man tror, och det är viktigt att inte stödja det. Researcha innan du åker iväg för att se till att du inte bidrar till att fler djur kommer till skada.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *