Majbrasa

Tänk på djuren innan du tänder Majbrasan!

För många är valborgsmässoafton en mysig tradition där våren välkomnas med en stor majbrasa. Traditionen är från början kristen där man med hjälp av den stora brasan ska jaga iväg häxor och onda andar. Idag ses det för de flesta som ett tecken på att våren har kommit, ett trevligt firande med familj och vänner.

Någon som inte tycker att firandet är lika trevligt är djuren. Många tänker inte på att de stora rishögarna är ett perfekt gömställe för igelkottar, fåglar, hundar och katter. Varje år är det många djur som brinner inne i majbrasor i hela landet. De flesta tänker nog inte på att det kan finnas djur gömda där inne utan är fokuserade på den mysiga högtiden. Därför är det viktigt att vi sprider information om det här, så vi kan rädda fler små liv!

Vad kan jag göra?

Det finns några knep du kan använda dig av för att försäkra dig om att det inte finns några djur gömda i riset.

Flytta riset dagen innan

Har du en egen majbrasa hemma är det bra att flytta riset innan du börjar elda. Lägg om riset samma dag, eller i alla fall dagen innan, så att små djur hinner flytta på sig. Bäst är förstås att göra riset samma dag innan du ska elda, men på det här sättet kan du förbereda innan och bara flytta på det innan det är dags. Det tar bara en liten stund och kan rädda flera liv!

Mejla kommunen

Är det en stor brasa som anordnas av kommunen kanske du inte går dit själv och börjar plocka. Om du vet att din kommun anordnar en brasa, mejla dem istället och fråga om de kan arrangera så att riset flyttas innan.

Peta med en pinne i riset

Precis innan det är dags att tända riset är bra bra att peta lite med en pinne i riset. Ta en lång pinne från högen och rör runt lite inne i riset så att små besökare kilar ut. Detta kan du såklart göra både med ditt eget ris och ett stort anordnat av någon annan.

Tänk på våra små vänner innan du eldar majbrasorna i år. Dela gärna så att fler uppmärksammas! ♥

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *