Bjäst

Bjäst

Inlägget innehåller annonslänkar.

Bjäst, eller näringsjäst, är ganska vanligt i många veganska recept, men brukar du inte kolla på sådana är det nog stor chans att du aldrig hört talas om det. Personligen älskar jag det, och har det på nästan allt jag lagar. Jag brukar också göra vegansk parmesan av det, vilket är så gott som topping på pasta och gratänger. För dig som är ny till bjäst ska vi nu reda ut vad det är, till vad du kan använda det och vad det är bra för.

Vad är bjäst?

Bjästflingor är en inaktiv jäst som framställs av organismen Saccharomyces Cerevisiae. Eftersom jästen är inaktiv växer den inte som jäst man bakar med, utan kan användas utan att maten påverkas. Bjäst är mer formellt känt som näringsjäst, men då det inte låter speciellt aptitligt föredrar jag den mer lättsamma benämningen bjäst. Det har en unik ostig, nötig smak som gör att många vegetarianer och veganer använder den som substitut för ost. Bjäst är inte ett speciellt varumärke, utan det finns flera olika framställare av det. En av mina favoriter är från Marigold Health Foods, som dessutom kommer i en variant med extra B12, perfekt för veganer! Bjäst, eller näringsjäst, heter nutritional yeast på engelska.

Näringsjäst

Till vad kan jag använda bjäst?

Du kan använda bjäst istället för riven ost, så sprinkla bara på det på allt du skulle haft riven ost på, såsom pasta eller gratänger av olika slag. Många har det som popcornkrydda för en lite extra ostig smak. Näringsjäst förekommer i många olika veganska recept som parmesanflingor och ostsåser. Googlar du på recept som vegansk mac & cheese, vegansk ost, vegansk omelett och liknande så är det stor chans att just bjäst är en av ingredienserna.

Vad är bjäst bra för?

Bjäst är kalorisnålt och fyllt med i princip allt som är bra. Det är fullproppat med olika vitaminer, framförallt B-vitaminer. Det är proteinrikt, runt 50 g protein per 100 g. Det är också rikt på fibrer, järn och zink. Det finns olika märken och alla har lite olika innehåll, så kolla förpackningen om du vill veta exakt vad som finns i produkten du köper. B12 är vanligt i bjäst, men det finns inte i alla varianter. B12 är en nödvänding vitamin som vanligtvis hittas i animaliska produkter, därför är bjäst som innehåller B12 ett bra komplement för vegetarianer och veganer som inte får i sig tillräckligt med B12.

Bjäst

Näringsinnehållet på Marigold Health Foods näringsjäst med tillsatt B12.

Vart kan jag köpa bjäst?

Du hittar bjäst i de flesta hälsokostaffärer, bland annat Bodystore.

Jag har också sett det på några få större matbutiker, som t.ex. ICA Maxi. Finns det inte kan du kolla med din lokala butik om det är något de kan köpa in. Det finns även på flera onlinematbutiker som MatHem och Mat.se.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *