Testar Dove på djur?

Är Dove verkligen cruelty-free?

I oktober var den stora nyheten i cruelty-freevärlden att Dove inte längre testar på djur¹. Inte så konstigt att det blev en stor snackis, då de är ett av världens största företag när det kommer till skönhets- och hudvård, och något du kan hitta i nästan varenda matbutik världen över. Fantastiskt om ett sådant företag väljer att gå cruelty-free! Men, är de verkligen cruelty-free?

Ägs av Unilever

Först och främst vill jag bara nämna att Dove ägs av Unilever, ett företag som testar på djur och äger många andra företag, varav vissa är cruelty-free och vissa inte. Det är dock inte därför jag ifrågasätter Dove idag, då Unicorn Stories har valt att märka företag som inte testar på djur men ägs av bolag som gör det som cruelty-free.

Säljs fortfarande i Kina

Det är sant att de har fått PETAs “Cruelty Without Bunnies”-certifiering och nu är med som “testar ej” på deras hemsida. Men vad har egentligen ändrats för att de ska få denna certifiering?

Anledningen till att Dove tidigare inte varit CF är att de sålt sina produkter i Kina, och all import av skönhetsprodukter till Kina behöver testas på djur. De säljer fortfarande sina produkter i Kina, men har nu egna fabriker i Kina för detta. Produceras en produkt i Kina behöver den nämligen inte testas på djur. Inte alltid, i alla fall. Det är här det blir lite komplicerat.

Här har jag tidigare skrivit om vilka produkter som producerats i Kina som behöver djurtestas och vilka som inte behöver det, men jag drar det snabbt igen.

  • Produkter som producerats utanför Kina och som tas in för försäljning: Alltid djurtestat
  • Produkter som producerats i Kina och räknas som “non special use”: Behöver inte djurtestas*
  • Produkter som produceras i Kina och räknas som “special use”: Alltid djurtestat

* Gäller om alla ingredienser redan finns i listan Inventory of Existing Cosmetics Ingredients in China (ICCEC). Innehåller produkten en ingrediens som inte finns i denna lista behövs den ingrediensen ändå testas på djur. ²

Och vad räknas då som “special use” och “non special use”? De flesta produkter faller under “non special use”, men det finns ett antal produkter som räknas som “special use”, bland annat deodorant, solkräm och hårfärg (produkter som finns i Doves sortiment). Alla dessa produkter måste ändå testas på djur, trots att de är producerade i Kina. ²,³

Post Market Testing

Allt ovan räknas som pre-market testing, alltså alla tester som sker innan produkten släpps till marknaden. I Kina finns dock också post-market testing, slumpmässiga tester där produkter väljs ut från hyllorna i affären och det kontrolleras att det är samma formula i produkten som den som blivit godkänd. Detta görs genom djurtester, och är ofta något som företaget i fråga inte vet om. ²,³

Alltså, även om man är helt säker på att man bara använder ingredienser från ICCEC-listan, och om man inte har några “special use”-produkter i sitt sortiment, kan produkterna komma att testas på djur ändå.

Gråzon

Så, Dove har absolut gjort några ändringar i sin produktion (produkterna produceras i Kina och behöver inte importeras in), och är som sagt certifierat av PETA som cruelty-free. Jag personligen kommer dock välja att inte köpa produkter från Dove, och tycker inte att de borde räknas som cruelty-free. Kina är en väldigt komplicerad marknad med många kryphål i sina lagar, och jag tycker att alla företag bör undvika den marknaden tills lagarna ändrats.

Varför PETA valt att certifiera ett sånt här företag utan vidare granskning kring Kinas lagar är en annan fråga. Väljer man att helt gå efter deras lista så är såklart Dove fritt att använda, men här har ni fått mina synpunkter. Jag kommer inte ha med Dove på varken CF-listan eller testar-listan, utan de hamnar i en gråzon, så är det upp till var och en att ta ställning till huruvida man vill stödja märket eller inte.

Källor


¹
Dove

² Humane Society International

³ Ethical Elephant

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *